opc_loader

De winkel

The Wine Spot is door Filipe en Paulo in 2012 begonnen in een kleine anti-kraak winkel aan de Jan Evertsenstraat in Amsterdam. Dit tijdelijke onderkomen werd al snel ingeruild voor een grotere, vaste plek op de huidige locatie aan de Admiraal de Ruijterweg 43.

De bedrijfsfilosofie van The Wine Spot is dezelfde als in het begin:

  • een breed assortiment Europese wijnen met een optimale prijs-kwaliteit verhouding
  • strenge selectie waarbij we goed luisteren naar de feedback v/d klant
  • een mooie, sfeervolle winkel waar mensen graag komen 
  • goede service en gastheerschap, zoals we gewend waren in de horeca

Filipe Oliveira Rodrigues

Ik ben de horeca ingerold tijdens mijn studie Politicologie. Na alle mogelijke functies uitgevoerd te hebben (van afwasser tot chef) besloot ik in 2007 een eigen restaurant te starten. Tijdens dit vijf jaar durende avontuur ben ik gestoken door 'the wine bug'. In eerste instantie vooral gericht op feitenkennis, begon ik later met collega's steeds vaker proeverijen af te lopen. Een eigen wijnwinkel met gelijkgestemde Paulo was dan ook een logische stap in 2012, toen ik stopte met mijn restaurant. Ik ben constant op zoek naar energieke, zuivere wijnen die iets hebben wat andere wijnen niet hebben: originaliteit. Daarbij mogen wijnen typisch zijn voor een bepaalde druif of plek, of juist heel erg eigenwijs. Dat maakt me niet uit. Als ze er maar uit springen. Qua stijl ben ik persoonlijk een voorstander van elegantie boven kracht; frisheid en balans boven concentratie.

Mijn persoonlijke tips

Wit: Filipa Pato Bical e Arinto, een witte Bairrada uit Portugal. Filipa Pato, dochter van lokale beroemdheid Luis Pato, maakt bijzondere wijnen in Midden-Portugal. De FP is een wijn zonder make-up, gewoon goed, puur, levendig, licht vettig én duurzaam en bio-dynamisch geproduceerd.

Rood: Vin de Pays Les Calades, in de Vaucluse. Geproduceerd door het beroemde wijnhuis Clos St. Jean, zou je dit een kleine Chateau-Neuf du Pape kunnen noemen. Maar stiekem vind ik deze wijn lekkerder dan Chateau-Neuf: pittig, droog en sappig, met mooi donker fruit en een hoge doordrinkbaarheid. Een ideale wijn voor bij de BBQ of de Zuid-Franse keuken.           

Paulo de Almeida

Door toeval in de wijn terecht gekomen?

In 1993 heb ik São Paulo omgeruild voor Amsterdam. Brazilië produceert wel wijn maar het zit niet echt in de cultuur down there, dus met de paplepel krijg je het niet binnen. Vers gearriveerd uit Brazilië ben ik het horecaleven van Amsterdam ingedoken, om 18 jaar later dat leven weer in te ruilen voor de wijn. Bijna 20 jaar lang heb ik met veel plezier in verschillende restaurants gewerkt. Geen sterrenrestaurants maar keukens waar vlam en passie uit de pan spatten en waar ik veel kennis over wijn & spijs-combinaties in de praktijk op heb kunnen doen. Uiteindelijk bij Filipe's restaurant 'In de Baars' terecht gekomen, waar we in 5 jaar veel hebben uitgeprobeerd met Portugese wijnen en de Mediterrane keuken. Daar heeft de liefde voor Portugese wijnen meer vorm gekregen. Nu een unique selling point bij The Wine Spot.

Altijd aan het proeven

Dat moet ook als je geen formele opleiding hebt. Lezen is zeer relevant voor het vak, leuk en heel leerzaam, maar je leert een wijn pas echt kennen in de praktijk, met de wijn in je glas. Ik bezoek daarom heel veel proeverijen en probeer de vakanties te combineren met een bezoek aan een wijngebied. Ik praat graag over eten en wijn, en deel met passie mijn kennis met anderen.

Favoriete wijnen

Ik ben een groot liefhebber van Riesling. Ik denk elke keer weer "Wow, wat een spanning". Andere favoriete druiven: Alfrocheiro, Alvarinho, Nebbiolo. Mijn wijnen moeten spanning en karakter hebben, rebelse tannines en speelse zuren. Bijvoorbeeld: Vadio uit Bairrada gemaakt van 100% Baga druiven, Pequenos Rebentos Alvarinho en deze Respiro van Cabeças do Reguengo, uit Portalegre (Alentejo), Portugal.

Tips

Wijnboeken zijn fun. Een van mijn favorieten is 'The Oxford Companion to Wine' van Jancis Robinson. Het leest lekkerder dan menig thriller; vast een beroepsdeformatie. Bij ons in de winkel ligt ie standaard op tafel. Ook 'The Sotheby’s Wine Encyclopedia' van Tom Stevenson bevat zeer relevante informatie voor de wijnliefhebber.