opc_loader

L'Archetipo Litrotto Rosso Natural 2017 Triple "A"

"L'Archetipo Litrotto Rosso. Een lekkere natuurwijn uit Zuid-Italië gemaakte door een eigenwijze familiebedrijf. In de blend: Montepulciano, Merlot, Cabernet Sauvignon, Primitivo, Susumaniello. 18 maanden rijping op rvs. Vol en fris met rijp rood- en zwart fruit, beetje kruidig (peper) en aards. Heel sappig, puur, fraaie zuren en tannine, verleidelijk. Lekker bij gegrilde groente, kruidige kip uit de oven, lasagna, moussaka, maar soepel genoeg voor de borrel."  

Herkomst: IGP Puglia (IT)
Druivenras: Montepulciano, Merlot, Cabernet Sauvignon, Primitivo, Susumaniello
Alcohol: 13,5 %
Past goed bij: Lekker bij gegrilde groente, kruidige kip uit de oven, lasagna, moussaka, maar soepel genoeg voor de borrel
Opvoeding: 18 maanden rijping op rvs
Serveertemperatuur: 16-18 °C
Inhoud: 100CL
Bijzonderheden: Agricultura Sinergica, Inheemse gisten, laag sulfiet, Triple "A"
Producent: L'Archetipo
11,90

Over de producent

L'Archetipo is een echt Italiaans familiebedrijf gelegen in Puglia, Zuid-Italië.  Aan het hoofd staat de charismatische Francesco Dibenedetto, agronoom en zoon van wijnboeren. Francesco en zijn gezin zijn dagelijks niet alleen maar bezig met het vervaardigen van héérlijke wijnen van de druiven die ze op hun land telen. Francesco is namelijk op een missie: de wereld verbeteren door een zo natuurlijk mogelijke landbouw te bedrijven.

In de jaren '80 van de vorige eeuw besloot Francesco om volledig biologisch te gaan werken. De resultaten waren goed, maar niet volledig naar zijn zin. Vooral op het gebied van bodemleven viel nog veel te winnen. Daarom zette hij in 2000 de stap richting de landbouwmethoden van Rudolf Steiner, de bio-dynamische landbouw. Hij kreeg echter al snel het gevoel dat een laatste stap gezet diende te worden. Deze 'missing link' vond Francesco in het gedachtengoed van de perma-cultuur of de synergetische landbouw zoals hij het zelf noemt. Deze vorm van landbouw gaat verder dan biologische landbouw. Hierin groeien verschillende gewassen door elkaar, wat goed is voor het eco-diversiteit en wordt er nooit geploegd. Gezaaid wordt er op de resten van de oudere gewassen. De resultaten van perma-cultuur op het gebied van eco-diversiteit maar ook qua opbrengsten, zijn spectaculair te noemen. Zie hier hoe hij het Europese parlement toespreekt over het belang van de erkenning van humus als belangrijkste voedselbron voor planten.

https://www.youtube.com/watch?v=j6-L02ihIc0

Qua wijnmaken is de familie Dibenedetto even vooruitstrevend als op het gebied van landbouw: een zo natuurlijk mogelijke manier van wijnmaken. Dit komt in de praktijk neer op volledige non-interventie: niet filteren of klaren; nergens de smaak manipuleren door toevoegingen en vrijwel geen conservanten gebruiken (sulfiet). De puurheid en richting van hun werk in veld en kelder is goed terug te proeven in hun wijnen, die zuiver, complex en doordrinkbaar zijn en altijd een mooie afspiegeling zijn van de gebruikte druivensoorten, de plek waar ze groeien en de jaargang.  

L'Archetipo Litrotto Rosso Natural 2017 Triple "A" heeft nog geen reviews. Deel uw product ervaring en plaats een review.
L'Archetipo Litrotto Rosso Natural 2017 Triple "A"