opc_loader

Mas d'Amile Montpeyroux 2016

"Mas d'Amile - Montpeyroux: Een blend van Grenache, Syrah en Carignan gemaakt van druiven afkomstig van een kleine wijngaard van 1 hectare met zeer oude wijnstokken (40-60); de opbrengsten zijn zeer laag. Een warme Languedoc, vol, zwoel, rijp (maar droog) donkere fruitaroma's. Deze wijn verdient een mooie stuk gebraden vlees."  

Herkomst: AOP Languedoc-Montpeyroux
Druivenras: Grenache, Syrah, Carignan
Alcohol: 13%
Past goed bij: Gebraden uit de oven
Opvoeding: 12 maanden rijping op oude eikenvaten
Serveertemperatuur: 16-18 °C
Bijzonderheden: 40-60 jaar oude wijnstokken; zeer lage opbrengsten (15hl/ha)
Producent: Mas d\'Amile
16,95

In het kleine wijndorp Montpeyroux, op 20 km van Montpellier, ligt het piepkleine Mas D' Amile. De sympathieke Amélie d'Hurlaborde werkt daar op traditionele manier met de typische blauwe druivenrassen van de Languedoc: Syrah, Grenache, Mourvedre en stokoude wijnstokken Carignan. Verder heeft ze een plukje van het oude witte druivenras Terret Blanc (0,2 hectare). Op kleine schaal (6 hectaren land) werkt Amélie volledig biologisch. Alle druiven worden met de hand geplukt en ze heeft extreem lage opbrengsten, om de kwaliteit van haar wijnen te bevorderen. In de kelder wordt geen gebruik gemaakt van enig additief, gebruikt ze minimaal sulfiet en is nieuw hout uit den boze. Dat deze pure werkwijze tot mooie resultaten leidt, staat buiten kijf. Haar wijnen onderscheiden zich door puur fruit en frisheid; diepte en drinkbaarheid. We hebben 4 wijnen van dit bijzondere domein opgenomen in ons assortiment.

Mas d'Amile Montpeyroux 2016

(Sander)
Hele fijne wijn voor bij klassieke, subtiele gerechten (zoals een gepekeld piepkuiken), maar met genoeg body om tegengewicht te geven. Ook erg lekker voor de borrel met een gedroogd worstje.
Beoordeling: [4 van de 5 sterren]