Producent
Susana Esteban is een Galicisch- Portugese wijnmaker die bij meerdere gerenomeerde wijndomeinen heeft gewerkt. Denk aan Quinta do Crasto, Chocapalha, Quinta do Côtto. De laatste jaren richt ze zich steeds meer op eigen projecten, waarvan het projekt in de Alentejo, waar Aventura uit voortkwam, het belangrijkste is. Na jarenlang zoeken in Noord- en Midden-Alentejo, wat een groot avontuur was, vond ze een aantal piepkleine wijngaarden die de basis vormden voor haar wijnen. Voornamelijk aangeplant met Aragonez en Touriga Nacional, maar ook een veld met veel verschillende variëteiten door elkaar, een zogenaamde 'field blend'. Wij hebben gekozen voor de sappige rode Aventura, een wijn gerijpt op roestvrij staal, waar het fruit en de frisheid uit het glas spat. Alentejo in zijn meest pure vorm.
Streek
Alentejo is een wijnstreek in het zuiden van Portugal. De streek is van nature niet ideaal voor het verbouwen van druivenplanten: extreem heet en vooral erg droog. De beste wijnmakers maken dan ook gebruik van moderne vinificatietechnieken die dit probleem omzeilen: irrigatie en klimaatcontrole. De meest aangeplante druiven zijn voornamelijk autochtoon: Trincadeira, Aragonez (syn Tempranillo), Castelão en Syrah voor rood; Antão Vaz en Roupeiro voor wit.
Belangrijkste sub-regio's zijn Vidigueira, Borba, Monsaraz, Portalegre en Redondo. Elk van deze regio's heeft een gelijknamige door de staat opgerichte coöperatie, die tot halverwege de jaren '80 te samen praktisch de gehele wijnproduktie van Alentejo vormden. Elk privé-wijndomein in de Alentejo was namelijk in de jaren '70 genationaliseerd, als een gevolg van de linkse machtsomwenteling na de Anjerrevolutie. Na toetreding tot de Europese Unie in 1986 vond er door de toename van investeringen, een enorme kwaliteitsverbetering plaats. Zowel de gemoderniseerde coöperaties als de particuliere wijnproducenten, die ondertussen hun bezit hadden teruggekregen, zagen hierdoor hun exporten flink toenemen.