opc_loader

Herdade do Esporão - Monte Velho Wit 2019

"Aromatische wijn uit het Zuiden van Portugal, waar de zon volop schijnt en de wijnboeren ijveren om de frisheid in hun witte wijnen te behouden. David Baverstock, Australische wijnmaker in dienst van Herdade do Esporão, is daar een meester in. Monte Velho barst van het fruit, met tonen van meloen, appel, tropische vruchten. Dit wordt gecombineerd met goede frisheid, florale tonen en kruidige tonen. Een extraverte wijn voor aan tafel of als begeleider van kleine hapjes."

Herkomst: Alentejo (PT)
Druivenras: Antão Vaz, Roupeiro, Perrum
Alcohol: 13,5% vol
Past goed bij: Aperitief, tapas, visgerechten, kip uit de oven
Opvoeding: Geen
Serveertemperatuur: 8-10 °C
Producent: Herdade do Esporão
8,90

Producent

Herdade do Esporão is een van de beste en bekendste wijnproducenten van Portugal. Wie kent niet de Monte Velho wijnen (waarvan de rode de meest verkochte rode wijn van Portugal is) of de Esporão reserva, icoonwijnen die elk jaar weten te verbazen door een verbluffende prijs-kwaliteitverhouding. Wijnmaker van dienst is de Australiër David Baverstock, een man die zowel de uitstraling als de kwaliteit van de wijnen naar grote hoogten heeft getild. In het vaak extreem hete en droge Alentejo, waar makkelijk paralellen zijn te trekken met het Australische wijnklimaat, is het niet altijd makkelijk om elegantie en frisheid in de wijnen te behouden. Overgeconcentreerde fruitbommetjes zijn er in overvloed in Alentejo. Zo niet bij Esporão, waar de wijnen over de gehele linie jaar in jaar uit getuigen van prima wijnmakerskwaliteiten.   

Streek

Alentejo is een wijnstreek in het zuiden van Portugal. De streek is van nature niet ideaal voor het verbouwen van druivenplanten: extreem heet en vooral erg droog. De beste wijnmakers maken dan ook gebruik van moderne vinificatietechnieken die dit probleem omzeilen: irrigatie en klimaatcontrole. De meest aangeplante druiven zijn voornamelijk autochtoon: Trincadeira, Aragonez (syn Tempranillo), Castelão en Syrah voor rood; Antão Vaz en Roupeiro voor wit. 

Belangrijkste sub-regio's zijn Vidigueira, Borba, Monsaraz, Portalegre en Redondo. Elk van deze regio's heeft een gelijknamige door de staat opgerichte coöperatie, die tot halverwege de jaren '80 te samen praktisch de gehele wijnproduktie van Alentejo vormden. Elk privé-wijndomein in de Alentejo was namelijk in de jaren '70 genationaliseerd, als een gevolg van de linkse machtsomwenteling na de Anjerrevolutie. Na toetreding tot de Europese Unie in 1986 vond er door de toename van investeringen, een enorme kwaliteitsverbetering plaats. Zowel de gemoderniseerde coöperaties als de particuliere wijnproducenten, die ondertussen hun bezit hadden teruggekregen, zagen hierdoor hun exporten flink toenemen. 

Herdade do Esporão - Monte Velho Wit 2019 heeft nog geen reviews. Deel uw product ervaring en plaats een review.
Herdade do Esporão - Monte Velho Wit 2019